Zoeken
  • Frank Berndt

Brexit: Wat zijn de gevolgen voor Nederlandse horecabedrijven?

Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie - eindelijk - verlaten. Deze Brexit heeft veel gevolgen voor ondernemers. Dat kan ook het geval zijn voor horecaondernemers. Bijvoorbeeld als je Britse medewerkers in dienst hebt. Of producten uit het VK importeert. Hoe zit het met het betalingsverkeer? Lees hier welke impact Brexit kan hebben op jouw bedrijf.


Het Britse Verenigd Koninkrijk is sinds 1 februari 2020 geen lid meer van de Europese Unie. Daarmee is de Brexit eindelijk een feit. Tot eind 2020 gelden echter nog de Europese regels. Er is afgesproken dat die periode met twee jaar kan worden verlengd, maar de Britse premier Bors Johnson wil dat voorkomen.


Het Verenigd Koninkrijk, dat bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland,  zal na de overgangsperiode verworden tot een land zonder vrij verkeer vanuit Nederland van mensen, kapitaal, goederen en diensten, een zogenoemd derden land.


Tot eind 2020 verandert er niet veel door het uittredingsverdrag tussen de EU en het VK. Maar dat kan per 2021 veranderen. Veel zaken zijn nog onbekend en hangen af van de afspraken die het VK en de EU gaan maken. Bijvoorbeeld hoeveel eten of sigaretten je mee mag nemen over de grens, of je rijbewijs geldig is in het VK, welke reisdocumenten nodig zijn et cetera.


Engelse werknemers?

Let op als je Engelse werknemers of zzp’ers hebt werken. Tot eind 2020 verandert er niets. De betrokken mensen worden door de Rijksoverheid geïnformeerd over hun tijdelijke verblijfsstatus tot eind 2020 en de (versnelde) procedures voor verder verblijf en werkvergunning. Ook voor stages in het VK verandert er in 2020 nog niets. Over de periode daarna zijn ook nog geen afspraken gemaakt.

Wilt u na de overgangsperiode nieuwe Britse medewerkers in dienst nemen? Dus niet via detachering? Je moet dan als werkgever een tewerkstellingsvergunning (TWV) of gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) aanvragen. Welk document hangt af van de functie en hoelang de medewerkers in Nederland blijft.


Inkoop uit het VK?

Als je eigen inkoop hebt uit het Verenigd Koninkrijk veranderen de douanezaken. Dat vereist nieuwe formulieren voor importheffingen, btw en accijnzen.


Brexit en het betalingsverkeer


''Kunnen Britse gasten in mijn zaak pinnen?''

Britse consumenten met een Britse betaalpas of creditcard kunnen gewoon betalen bij uw betaalautomaat en geld opnemen bij pinautomaten in Nederland.


''Kan ik zelf na de Brexit in het Verenigd Koninkrijk blijven pinnen met mijn Nederlandse bankpas?''

Ja, dat kan gewoon. Er zijn maatregelen getroffen waardoor pinnen met uw Nederlandse bankpas in winkels mogelijk blijft, zelfs in het geval de transitieperiode afloopt eind 2020 zonder duidelijkheid over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK. U kunt ook gewoon met uw bankpas Britse ponden opnemen bij geldautomaten in het VK.


''Moet ik straks meer betalen om in het VK contant geld op te nemen?''

Dat hangt af van uw bank. U kunt dit het beste aan uw eigen bank vragen.


''Kan ik na Brexit nog steeds geld overmaken naar en van het VK?''

Ja, dat kan, zelfs in het geval de transitieperiode afloopt eind 2020 zonder duidelijkheid over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK. Banken hebben maatregelen getroffen waardoor het betalingsverkeer in euro’s door blijft gaan. Het gaat hierbij om overboekingen, incasso’s en betalingen met een pinpas. Ook het betalingsverkeer in Britse ponden kan zonder belemmeringen doorgaan.


Meer informatie op: www.missethoreca.nl


Bron: www.missethoreca.nl

6 keer bekeken