Zoeken
  • Frank Berndt

Hoe houdt je horecapersoneel in dienst?

Het vinden van goed personeel is de grootste uitdaging voor horecaondernemers. En hoe houd je de mensen die al bij je werken? Iedereen vist immers in dezelfde vijver. Van de ondernemers die Misset Horeca over dit onderwerp ondervroeg, geeft bijna 70 procent aan openstaande vacatures te hebben.

Iedereen is op zoek naar een oplossing voor het personeelstekort in de horeca. Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat een voor de hand liggende oplossing, zoals het bieden van meer salaris, slechts voor korte tijd effect heeft. Bijna driekwart van de ondervraagde ondernemers betaalt al (fors) boven cao. Uit de enquête van Misset Horeca blijkt dat een goede werksfeer de belangrijkste reden is om ergens te gaan werken of te blijven werken.

De sfeer erin houden lijkt dus het devies. Teambuilding, uitjes, feestjes, borrels, het draagt allemaal bij aan een positieve werksfeer. En het hoeft niet altijd feest te zijn. Af en toe een complimentje geven, goed luisteren en lolletjes maken op de werkvloer werken ook. Toon interesse. Plan af en toe een feedbackgesprek, vraag waar de interesse en talenten zitten en bied hierop aansluitende trainingen, cursussen en verantwoordelijkheden.

Je scoort als werkgever ook punten als je rekening houdt met de werk-privébalans van je personeel. Daar wringt het nog altijd. Wees reëel met werktijden. Geef je medewerkers iedere drie of vier weken een weekend vrij of een vrije dag in het weekend of voer een vierdaagse werkweek in. Blijf kijken naar de werkroosters, wees soepel met vrije dagen en betaal overuren uit.

Geef als ondernemer het goede voorbeeld. Werk mee en los problemen op. En het allerbelangrijkste: geef je medewerkers wat je je gasten ook geeft: aandacht. Vraag ook eens aan medewerkers of alles nog naar wens is.


Meer informatie op: www.missethoreca.nl


Bron: missethoreca.nl

9 keer bekeken