top of page

Café hoeft helft huur niet te betalen bepaald rechter

Een artikel van het RTL Nieuws:


Café Aimée hoeft slechts de helft van de huur te betalen over de maanden waarin de zaak vanwege de lockdown dicht was. Dat heeft de kantonrechter besloten in een zaak die was aangespannen door de verhuurder van het pand. De uitspraak is heel belangrijk voor andere horeca eigenaren die vanwege de corona crisis de huur niet kunnen betalen.


Over de periode in het najaar waarin het Haagse café-restaurant wel open was, maar om 22.00 uur dicht moest moet 25 procent korting gegeven worden door de verhuurder, aldus de rechter. "Dit is een heel belangrijke uitspraak", zegt Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland. Met de uitspraak in de hand kunnen andere horecaondernemers beter onderhandelen met de verhuurders van hun pand. Beljaarts: "Het is gevoelsmatig belangrijk omdat nu vanuit de rechterlijke macht erkenning is voor de situatie waarin horecaondernemers zitten. En het is juridisch belangrijk, het vonnis stelt dat je er samen uit moet komen"


Huurdersgenot

De rechter baseert zich onder meer op een artikel in de wet over huurdersgenot. Het café

heeft vanwege de corona crisis geen voordelen van het gebruik van het pand. Ook zijn er volgens de rechter onvoorziene omstandigheden. Toen het huurcontract werd afgesproken, had nog niemand van corona gehoord.

Geopend in 2018

De twee eigenaren van het café, Marloes de Winter en Martijn van Unen, openden café Aimée in 2018. Ze namen het café-restaurant De Burcht over en hadden grootse plannen. Via crowdfunding werd 150.000 euro ingezameld voor onder meer een verbouwing, overname van de inventaris en goodwill. De twee ondernemers legden zelf ook 60.000 euro in. Ook werd 1,5 ton borgstelling afgegeven via een extra hypotheek. Nu de huur (3100 euro per maand) niet meer betaald kon worden, dreigden de twee ondernemers het pand en hun huis uitgezet te worden.


Vrijstelling gevraagd

De ondernemers, bijgestaan door KHN, hadden tijdens de rechtszaak de verhuurder via een tegenvordering al om vrijstelling van huur over maart en april 2020 gevraagd en om een korting vanaf mei. De verhuurder wilde hier echter niet aan meewerken, onder meer omdat die eigen verplichtingen had en er steun van de overheid aan zat te komen, blijkt uit de rechtbankstukken. De Winter en Van Unen kregen dus van de rechter gelijk. De verhuurder laat via beheerder Langezaal Property Management weten niet in hoger beroep te gaan.


Reactie verhuurder

"Het is een bijzondere uitspraak," zo stelt Suzanne van der Laan namens Langezaal. "Deze rechtszaak ging helemaal niet over corona. Er was al een huurachterstand in 2019 en er was al een deurwaarder ingezet. Omdat het de verhuurder niet lukte om afspraken met de huurders te maken, is hij naar de rechter gegaan. Maar opeens heeft de rechtszaak een andere wending gekregen en gaat het over corona."

Coulance

Ze stelt dat de verhuurder, maar ook andere vastgoedeigenaren allemaal bereid zijn om horecaondernemingen of winkels die vanwege corona in de problemen zijn gekomen te helpen. "Verhuurders zijn heel coulant. Ze snappen ook wel dat bedrijven het moeilijk hebben. Maar het gaat nu om een bedrijf dat al veel langer de huur niet betaalde."

Café Aimee krijgt de helft korting op de huur, heeft de rechter besloten.

Ook een andere Haagse grote vastgoedbaas, Huib van Mierlo, is verbijsterd door de uitspraak. Hij kwam eerder in het nieuws omdat hij tijdens de eerste lockdown zijn huurders 75 procent korting gaf. Inmiddels betalen al zijn huurders weer de volle mep en dat kunnen ze zonder problemen doen, stelt Van Mierlo. "Dat komt door de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), die ondernemers sinds het voorjaar van 2020 aan konden vragen."

85 procent subsidie

Hierbij krijgt een bedrijf 85 procent subsidie van de vaste lasten, als een bedrijf meer dan 30 procent omzetverlies heeft. Of je hier aanspraak op kan doen, is afhankelijk van de SBI-code, maar horeca kan er een beroep op doen. Er zit wel een maximum aan van 30.000 euro per maand. Dirk Beljaars van KHN Nederland stelde eerder dat dat veel te weinig was. Van Mierlo bestrijdt dat. "Een groot deel van de vaste lasten valt ook weg. Zo heb je geen kosten voor afval of de vetput en geen kosten voor gas, water en licht. Nu krijgt café Aimée dus én huurkorting en subsidie op de vaste lasten, dat is dubbelop."

Reactie cafébaas Cafébaas Martijn van Unen bestrijdt dat verhaal. "Bij de aanvraag voor de eerste TVL werd bijvoorbeeld gekeken naar de omzet in 2019 maar toen hadden we het moeilijk omdat de weg afgesloten was. De TVL bestaat uit een ingewikkelde rekensom maar we krijgen ongeveer 30 procent van de vaste lasten vergoed." De afsluiting van de weg waar het café zit, was volgens de cafébaas ook reden dat de huurachterstand was opgelopen. "We hebben flink wat tegenslag gehad. Eerst hebben we zes maanden verbouwd en hadden toen geen inkomsten. En toen kwam die afsluiting en daarna corona."

Corona

Van Unen stelt dat het grootste deel van de huurachterstand over 2019 en het begin van 2020 al was ingelopen, toen er een brief over de rechtszaak op de mat viel. Op dat moment was er twee maanden huurachterstand, over april tot en met juni 2020, bleek ook bij de rechtszaak.

Geen overwinning

"Het ging wel degelijk over corona want daardoor konden we opnieuw niet betalen. Het was heel spannend voor ons, want we hadden bij verlies ook ons huis uit gemoeten. Maar ik zie dit niet als overwinning. Het is vooral jammer dat het zover heeft moeten komen. We waren er graag onderling uitgekomen." Café Aimée heeft nu ongeveer 8000 euro aan vaste lasten in de maand, stelt Van Unen. "Alles loopt door, ook zaken als afvalkosten en energie want we zijn gewoon open voor afhaal. Maar daar halen we amper inkomsten uit, soms is er dagen bijna geen klant. We doen het vooral om de binding met de gasten die we hebben niet te verliezen."



RTL Nieuws. (2021, January 29). Baanbrekende uitspraak: café hoeft helft van huur niet te betalen vanwege lockdown. https://www.rtlnieuws.nl/economie/business/artikel/5211643/cafe-aimee-rechtszaken-khn-huur-vastgoed-kantonrechter



Tel: 0591 - 645 648 | Email:info@candor.nl


57 weergaven
bottom of page