top of page

Statiegeld blikjes een feit. Horeca uitgezonderd van innameplichtIn de strijd tegen zwerfafval en verspilling komt er statiegeld op blikjes. Per 31 december 2022 krijg je 15 cent terug als je een blik frisdrank of bier inlevert. Dankzij inzet van KHN wordt de horeca niet verplicht om blikjes in te zamelen, net als bij kleine plastic flesjes. Op de kleine plastic flesjes wordt statiegeld per 1 juli 2021 ingevoerd.


Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) besloot tot de invoering van het statiegeld omdat de hoeveelheid zwerfafval niet is afgenomen, maar juist is toegenomen. De maatregel gaat over twee jaar in, zodat de bedrijven zich er goed op kunnen voorbereiden. Ze krijgen dan meer afval terug en moeten dat op een goede manier kunnen verwerken. Het bedrag van 15 eurocent per blikje is even hoog als het statiegeld op kleine plastic flesjes, dat in juli 2021 wordt ingevoerd.


Horeca vrijgesteld door lobby KHN

Dankzij inzet van KHN worden horeca en kleinere verkopers ontzien. Zij zijn vrijgesteld van de inname van blikjes. De producenten van blikjes dragen de kosten van het statiegeldsysteem. Waar de blikjes ingeleverd kunnen worden, wordt nog uitgewerkt. Die verantwoordelijkheid ligt, net als bij flesjes, bij producenten en supermarkten.


Statiegeld kleine plastic flesjes

In april 2020 besloot Van Veldhoven al statiegeld op plastic flesjes in te voeren voor minder zwerfafval. Vanaf deze zomer, 1 juli 2021, kan je de kleine plastic flesjes inleveren tegen 15 eurocent statiegeld. Dit kan bij de grotere supermarkten, bemande tankstations langs de snelweg, bemande treinstations en grotere cateringlocaties. Zij zijn straks verplicht om statiegeldflessen in te nemen. Aanvullend komen er veel vrijwillige innamepunten zoals bij sportverenigingen en scholen.


Bron: www.khn.nl


Koninklijke Horeca Nederland. (2021, February 4). Koninklijke Horeca Nederland. https://www.khn.nl/nieuws/statiegeld-blikjes-een-feit-horeca-uitgezonderd-van-innameplicht


Tel: 0591 - 645 648 | Email:info@candor.nl

15 weergaven

Comments


bottom of page